Overal, thuis, op de sportclub of op school spelen resultaten een rol. Om resultaten te bereiken moeten we een inspanning leveren en daar hoort gedrag bij. Gedrag bestaat uit waarneembare handelingen. Wil jij iets bereiken dan gedraag je je vaak ook daarna. Op de werkplek is het niet anders. En soms zijn er ook uitschieters, zeker bij tegengestelde belangen. Wat de baas triggert, triggert jou misschien niet en andersom. Hoe komt dat? Hoe leer je samen voor hetzelfde resultaat te gaan en daar ook het gewenste gedrag bij te vertonen?
Hé...1 op 90??
Om prestaties in de organisatie te verbeteren zul je onder meer het gedrag moeten meten en ook moeten belonen! Beloning is een van de belangrijkste stimuli om gewenst gedrag in organisaties, maar ook daarbuiten, te verankeren. Het effect van het gericht toepassen van beloningen is bij veel ondernemers en managers onvoldoende bekend. Zeker als beloningen ook betekent het uitspreken van waardering voor het verrichtte werk of het geven van een compliment. Daarvan hebben we een afkeer, want uit onderzoek blijkt dat tegenover 1 compliment 90 klachten of vermanende opmerkingen staan. We hebben er gewoon geen zin in, of is het te moeilijk? Tja, karakters zijn kei en keihard.... dus daaraan draaien is niet soft, zoals ikzelf ook wel eens heb gedacht, maar met de juiste kennis en training is het zogezegd appeltje eitje en het zal niet soft, maar goed voelen en effectief zijn. Zorgen dat die verandering er komt en organisaties tot duurzame resultaatverbeteringen komen is mijn focus - het helpen van managers om het potentieel van hun medewerkers optimaal te benutten met behulp van een eigentijdse en succesvolle aanpak.
Ook de bonus werkt niet!
Prestaties op onze werkplek lijken niet voorspelbaar. Wat er moet gebeuren weten we doorgaans wel en ook wat verwachtwordt van ons. Toch blijkt keer op keer dat gewenst gedrag achterblijft bij de verwachtingen en dat de resultaten van een nieuwe aanpak na enige tijd weer verdampen! Dit terwijl we de problemen en oplossingen met elkaar bespreken en denken te weten hoe het moet. Ook krijgen we opmerkingen als het niet goed gaat en horen we vaak hoe het beter kan. Soms worden zelfs bonussen in het vooruitzicht gesteld ..... en toch werkt het niet!
Niet dat een bonus geen effect kan hebben, integendeel! Maar staat het wel in relatie tot de prestatie die geleverd is? En zijn we niet inmiddels maanden verder en is de verbinding tussen het gedrag, resultaat en beloning er nog wel? Of is sprake van een soort psychologische contractbreuk? Vanuit de gedragswetenschap is bekend dat direct een waardering of beloning krijgt voor je geleverde prestatie het beste werkt, maar daar is vaak niet nauwelijks aandacht voor.
Op het hoofd van de manager staat "Ik kom met Problemen"!
De frustratie bij leidinggevenden en managers over gedrag op de werkplek blijft een "nummer 1" issue dat een aanpak tot een prestatieverbetering in de weg staat. Wanneer echter de leidinggevende op de werkvloer verschijnt is dat vaak als er problemen zijn, die pet heeft hij meestal op! Medewerkers geloven al die goedbedoelde aanwijzingen van de baas wel, voor wat het waard is, maar iedere keer de focus op hoe het niet moet en hoe het beter kan blijkt niet effectief. Hoe komt dit, wat doen we verkeerd?
Consequenties
Gedrag lijkt lastig te beïnvloedden en toch is het makkelijker dan we denken. Alleen moet je wel de juiste consequenties verbinden aan het gewenst gedrag! En daar staan we meestal niet bij stil! Managers en leidinggevenden zijn zich veelal onvoldoende bewust wat het gedrag van mensen "triggert". Als je dat weet dan is de weg naar de aanpak van betere prestatie helemaal open.
Tijdens de te doorlopen stappen in het Prestatieverbeterplan analyseren we het gedrag van mensen en leren we op de juiste consequenties te sturen en die gepast en effectief te belonen. Het gedrag bekrachtigen we met sociale beloningen en de resultaten doorgaans niet alleen met sociale maar ook materiële beloningen. Dit moet wel als beloning voelen, wat een onderdeel is van de aanpak.
Gedrag = Business
Gedrag is wat ondernemingen doet floreren. Als je de sleutel naar prestatiemanagement hebt dan weet je hoe je gedrag in jouw organisatie effectief kan bekrachtigen, op basis van de aanpak met een analyse, meting, doelstellingen, feedback en een beloningsstructuur.
Quick Scan OBM
Wil je weten wat prestatiemanagement op basis van de OBM techniek voor jou kan betekenen vraag dan om een quick scan. Daarmee toont ik aan wat het verbeterpotentieel is in jouw organisatie, wat het je kost en, meer nog, wat het je oplevert! Namelijk een duurzame resultaatverbetering, enthousiaste medewerkers en terugkerende tevreden klanten.
Met de aanpak van prestatiemanagement zijn de resultaten weer leidend. Dit door gedrag te stimuleren dat leidt tot gewenste resultaten. Met als gevolg tevreden medewerkers, leidinggevenden en ...tevreden klanten. Hoe? Neem vandaag nog contact met mij op en neem die eerste stap naar een echt duurzame en winstgevende organisatie. Samen kijken we naar een aanpak op maat die past bij jouw organisatie en leidt tot tevreden leiding, medewerkers en klanten en een duurzame resultaatverbetering geeft.
Neem even de tijd en kijk naar mijn dienstenpakket, en/of neem contact op voor meer informatie over de aanpak en realisatie van betere prestaties in jouw organisatie.
Home
Edit